CİMER"e Şikayet Nedir Ne Değildir?
Bilindiği üzere CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ; vatandaşların talep, ihbar ve şikayetlerini cumhurbaşkanlığına bağlı birimler aracılığıyla ilgili kuruma iletebilmesi için kurulan bir internet kanalıdır. Ülkemizde hızla yayıldı ve etkin bir şekilde işliyor gibi görünüyor. Ancak gerek çevremde bizzat gördüğüm kadarıyla gerekse kamuoyu duyuruları ve basına yansıdığı üzere CİMER"e amacının dışında yapılan başvurular çok fazla. Bu işleyen sistemin tıkanmaması ve asıl izlenmesi gereken hukuki yollar yerine CİMER kanalı ile yapılamayacak işlemler bakımından boşuna vakit kaybedilmemesi için birkaç hususu netleştirmeyi uygun görüyorum.
CİMER Adli Başvuruları İncelemez
Çok sık tanık olduğum bir hata şu; CİMER bir adli merci gibi kullanılmaya çalışılıyor.
- CİMER üzerinden suç duyurusu yapmaya çalışmak,
- CİMER"e uzun süren bir davanın uzun sürdüğü hakkında şikayette bulunmak,
- CİMER"den doğrudan bir makamın (belediye, vergi dairesi vb.) hukuken yapması gereken işin yapılmasını istemek hatalıdır. İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar. Aynı şekilde bir davanın neden uzun sürdüğü veya benzeri adli akışla ilgili bir şikayetiniz olduğunda size “davanız devam etmektedir, ilgili X Mahkemesi"nden bilgi edininiz” şeklinde matbu cevaplar gelecektir. CİMER bir makam yerine geçerek bir işi yapmaz, hatta aslında doğrudan o makama ulaşarak o işin yapılmasını da sağlamaz. Başvuruyu ciddi görürse o makama ulaşsa dahi bir inceleme yapılmasını sağlar ya da uyarıda bulunabilir.
Adli başvuru değil de idari yönden bir makamın ya da makamdaki kişilerin işlemlerini şikayet etmeniz gerekiyorsa; örneğin hakim, personel ya da mahkemenin işlemlerindeki hukuksuzluk bir ihmal ya da kasti bir davranıştan ileri geliyorsa idari olarak bunu CİMER üzerinden Adalet Bakanlığı"na ya da HSK"ya iletmeniz mümkün, işte o zaman incelenebilir. Size yönelik şahsi bir işlem yok iken, örneğin herkesin davası uzun sürmektedir , sırf bu sebeple yapacağınız şikayetlerden sonuç alamazsınız.
Detaylı ve Mümkünse Delillere Dayalı Başvuru Yapın
CİMER"in adli mercilere en benzer yönü şu; mümkün olduğunca detaylı (laf kalabalığı olmadan, nokta atışı niteliğindeki detayları belirterek) ve delillere dayalı yapılan başvurular daha olumlu sonuçlanıyor. Şikayete dair belge, fotoğraf gibi şeyler eklenmeli, en azından ekran görüntüsü dahi hiç yoktan iyidir. Doğrudan bir personelden kaynaklanan bir şikayet unsuru var ise personel adı belirtilirse, en azından olayın gerçekleştiği birim, tarih detayıyla aktarılırsa incelenmesi daha kolay olur.
CİMER başvurusu öncesinde bir İdari Başvuru yapma zorunluluğu yok. Yani CİMER"den size “X kurumuna başvurmadığınız için başvurunuz değerlendirilemez önce oraya başvurun.” şeklinde dönüş olmaz. Ancak yine de CİMER başvurunuzda “Şikayetimin konusu şudur. Bu konuda önceden X kurumuna dilekçeyle başvurmama rağmen dönüş sağlanmadı, Y"ye yaptığım ihbardan sonuç alamadım.” gibi belirtirseniz, hem durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılır hem de sorununuzu çözecek doğru birim daha kolay bulunur.
CİMER Şikayeti İsimsiz Olmaz, İsimsiz İhbar Olabilir
CİMER’e ihbar başvurusu yapılırken başvuru sahibi tarafından kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilmektedir. Şikayet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri CİMER görevlilerine karşı gizli olmamaktadır ancak diğer kişi ve kurumlara karşı CİMER tarafından gizli tutulması gerekmektedir. İhbar türü seçilerek kimlik ve iletişim bilgileri gizlenen fakat konusu itibarıyla şikayet türü kapsamında olan başvurular ise şikayet olarak işleme alınmaktadır. Böyle bir durumda şikayet olmasına rağmen hatalı şekilde ihbar olarak yapıldığı ve bu nedenle de isimsiz olduğu için; konusuna göre beklenen inceleme sağlanadabilir sağlanmayadabilir.
Haksız CİMER Şikayetinden Ötürü Tazminat
Haksız yere savcılığa ya da bir idari merciye şikayet edilmeniz gibi hakkınızda yapılan haksız CİMER şikayetlerinden sonra, ilgililerden tazminat isteme hakkınız, kanıtlanabilir şekilde zarar görmüş olmanız koşuluyla vardır. İlk olarak; şikayetin haksız yere olduğu sabit olmalıdır, yani örneğin hakkınızda bir inceleme, soruşturma vb yapılmış ve neticesinde kusurunuzun bulunmamış olması, hakkınızda içinde CİMER şikayeti unsuru bulunduran bir ceza davası vardı ise beraat etmiş olmanız lazım. Daha sonra da zararınızı kanıtlayabiliyor olmanız lazım. Maddi zararlar belge vs ile kolay kanıtlanır. Ancak “manevi” zarar gri alandır, mahkeme bu şikayet sebebiyle kişilik haklarınıza, ün ve şöhretinize, sosyal yaşantınıza ve insan ilişkilerinize vb zarar gelip gelmediğine bakacak, psikolojik yönden üzüldüğünüzü hatta tedavi görmek zorunda kaldığınızı ortaya koymanız durumunda manevi tazminat almanıza da karar verebilir.
Tazminat dışında ilgililer hakkında suç duyurusu da yapılabilir, zira ceza hukukumuzda “iftira” bir suçtur.
Tabi şikayet değil de isimsiz şekilde “ihbar” yapıldı ise, bu konuda muhatabınızı bilmediğiniz için dava yoluna gitmeniz imkansızdır.
Sadece Şikayet Değil, Talep ve Teşekkürler de Değerlendiriliyor
CİMER üzerinden taleplerin iletilebilmesi de mümkün, talepler toplu (birkaç kişi tarafından ayrı ayrı ancak birbirlerinin başvuru numaraları da belirtilerek) yapılırsa ilgili otoritelerin konuyu ele alışı daha etkin olabilir. Talepler toplum için yapılmamalı, sizi illa ki ilgilendiriyor olmalıdır ancak birey olarak sizi ilgilendirse de sizinle beraber toplumun bir kesimini de ilgilendirecek ise bunu belirtmeniz halinde başvurunun ele alınışı daha etkin olur. Örneğin “benim şu durumum var X kurumuna başvuru açılmalıdır” ya da “A mezunları çok mağdurdur birşeyler yapılmalı.” demek yerine, “X başvurularını 2 senedir Y kurumu öğrencileri olarak beklemekteyiz. Benim şahsi olarak şu şu zararım olmuştur. Başvuruların açılması ben dahil bu konumdaki herkesin mağduriyetini giderecektir.” gibi başvurulmalıdır.
İnsan doğası gereği bir şikayeti varken sesi çok çıkar, ama takdire değer bir durum olduğunda bunu bildirmeye üşenir. Üstteki başlıkta izah ettiğim şekilde detay bildirerek yapacağınız bir teşekkür / övgü muhatabına hızla ulaşır. Devlet kurumlarının düzgün işlemeyebilmesinin bir sebebi de kesinlikle motivasyon eksikliği. Hiç kimse en ufak hatasında eleştirildiği ama çok başarılı yaptığı işlerin övülmediği bir işi bir süre sonra düzgün yapmaya devam edemez. Teşekkürleri de ihmal etmemek lazım.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
Temmuz ayında sağ gözümde ki sorun ile ilgili Ankara, Dışkapı Mevki Has. Göz servisine gittim ve sağ gözümde yüzde seksen görme kaybı olduğu tespit edildi. Her hastaneye gittiğimde MUTLU Bey Sağlık Bakanlığı Katarak için LENS vermediğinden dolayı ameliyatınızı gerçekleştiremiyoruz diyerek neredeyse bir yıla yakındır tedavi göremiyorum. Günden, güne görmeme zorlaşıyor. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Merhaba. Şikayetinizi buradan bu siteden değil de CİMER üzerinden (e-devletten) yapınız. Cimer'e yazacağınız yazıda olayları tarihleriyle, kişileri de soyadlarıyla biraz daha detaylı yazmanızı öneririm.
2020 mayis ayında değişik iş dosyası olarak Sarıkamış asliye hukuk mahkemesi tarafından açılmış davama değişik iş dosyası olmasına rağmen 2 yıldır karar verilmemiş ve hatta hiçbir şekilde gelişme olmamıştır, CİMER aracılığıyla 17.01.2022 Tarihinde yapmış olduğum bilgi talebine 100 günü aşan süreçte cevap dahi verilmemiş cevap vermeleri gereken yasal gün süresi nedir? Farklı şehirde ki asliye hukuk mahkemeleri bana konuyla ilgili bilgi verir mi?
Merhaba Emre bey. Aslında adli dosyaların sonuçlandırılması için "hedef süre"ler var, ancak hedef süre aşıldığı takdirde yaptırımının ne olduğuna dair düzenleme yok. E haliyle ülkemizde bu konuda şikayet yapılsa dahi bir sonuç elde edilemeyebiliyor. 2 yıl bir değişik iş dosyası için gerçekten uzun bir süre. Yalnız şu da aklınızın bir köşesinde bulunsun; UYAP vatandaş'ta değişik iş dosyaları bazen hiç gelişme olmuyormuş gibi görünüyor, aslında bir evrak giriliyor sisteme mesela ama niyeyse UYAP vatandaş'ta görünmüyor. Bu sorunu daha önce birkaç kişiden duydum. Belki bir gelişme olmuş olabilir. Yine de, gelişme olsa idi örneğin karar verilmiş olsaydı size tebliğe çıkarılması gerekirdi. Bazen tebliğ için de "talep" dilekçesi gönderilmesini istiyor yoksa tebliğe kendiliğinden çıkarmıyor mahkeme kalemleri, bu biz avukatları da çileden çıkaran bir durum. Farklı şehirlerdeki asliye hukuk mahkemeleri ne yazık ki o dosyanın hiçbir bilgisini göremezler. Sadece bir evrak sunacaksanız dosyaya, onu başka şehir adliyesi kanalıyla göndermek mümkün, onlar da içeriğini göremediği bir dosyaya sadece evrak gönderebiliyor yani. CİMER şikayeti yaparak yine de iyi yapmışsınız. Çünkü 2 yıl makul bir süre değil, bir gelişme olduysa size tebliğ etmemiş olmaları da hatalı. CİMER’e yapılan bilgi edinme başvurularına 15 iş günü; istek, şikâyet ve ihbar başvurularına ise 30 gün içinde ilgili kamu kurumları tarafından yanıt verilmesi taahhüt edilmekte. FAKAT tıpkı mahkemelerin hedef süresi gibi, CİMER'de de bu sürenin aşılmasının bir yaptırımı yok. Ben şunu öneriyorum, CİMER’e cevap alamadığınıza dair yeni bir şikayet yapın. Bu durumda cevap vermeyen kuruma cevap süresini geçirdiklerine dair cumhurbaşkanlığından uyarı gidiyor. Buna rağmen de bir yanıt gelmezse, cevap vermeyen yetkili makamlar hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.
Ben asker Gazi yim eşim olan ilahe seven Azerbaycan vatandaşı turk vatandaşı oldu eşimin annesi olan Şefika yılmaz Ankara akyurtta evli kaynanam olan Şefika yılmazın gecmiş ahlak bozucu oldugundan dolayı eşim olan ilaha seveni yolda cıkarmaya calışır Ken yakaladım eşim olan ilaha seven aşırı anneci oldugundan dolayı cocuklarımı alıp azerbaycana kactı ben magdurum cocuklarımı getirmesini istiyorum saygılarımla
Üniversitelere öğretim görevlisi veya üyesi alınırken kişiye özel şekilde ilan verilmesi o alanda başvuru yapmak isteyenlere haksızlıktır.mesela tarih alanında dr alıyorsunuz tamam,yakınca şarkıda tamam diyelim Bulgaristan şehirleri ve Bulgaristan tarihi hakkında çalışma yapmak neyin nesidir kac kişi bunu yapar,böyle ayrı bir ders tarih ölümlerinde yoktur. Örnek üniversite ilanı giresun üniversitesi ilanıdır .30-05-2022 tarihli ilan resmen alınacak kişiye davetiye niyetindeyim. Bu diğer dr lara yapılan saygısızlık ve tarih bilgine saygısızlıktır Bu tür ilanlar diğer üniversitelerde de vardır. Lütfen lütfen cok iyi bilim insanlarını harcamayın. Gerekli hassasiyet gösterilmelidir
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünümi yazınız gözden kaçmış. Şikayetinizi buradan değil, CİMER'e devlet üzerinden yapın. Ben bir cimer görevlisi değilim, sadece blog yazıları ile temel bilgilendirmeler yapıyorum.
Merhabalar Özel sektör bir fabrikada çalışmaktayım işyerinizde telefon yasak sakal uzatmak yasak göze batanları ücretsiz izne gönderip yıldırmaya kendisinin işi bıraksın diye uğraşıyorlar telefon getirdi diye Emre itaatsizlikten tazminatsız işten çıkarılanlar oldu iş yerinde kısaca mobing uyguluyorlar bu konuyu şikayet etsem olumlu dönüş olur mu sizce
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünüm yazınız gözden kaçmış. CİMER, devlet kurumları ile ilgili şikayetlerin yapıldığı bir platform, siz ise özel sektörde çalışıyorsunuz. Bu şikayetinizi ya işyerinizin bağlı olduğu SGK İlçe müdürlüğüne yapacaksınız - ancak isminiz deşifre olabilir ve işvereniniz şikayet ettiğiniz için haksız yere sizi işten çıkarabilir ne yazık ki. Ya da bunu göze alıyorsanız, hem SGK ilçe müdürlüğüne şikayet edip hem de mobbing sebebi ile istifa edip dava açabilirsiniz, yalnız mobbingi ispatlayabilecek tanık dahil delilleriniz varsa bunu yapın, yok ise önermem.
Avukat hanım kamu kurumunda çalışıyorum işyerinde personel şefini eşiyle beraber saat 10 da mesaiye başlayıp saat 1 de iştem çıkıyorlar diye şikayet edilmiş ve müdürün buna göz yumuyor diye olay dogru işyeri kamera kayıtlarına bakılsa zaten dogrulanacak ama işletme müdrü asılsız böyle bir şey yoktur deyip cimere cwp yazdılar olayı kapatmak için bu durumda cimere yalan beyanda bulunmuş olmuyormu kamuyu kasıtlı zarara ugratmıyormu ne yapmamız lazım bizim işletme müdürünü kime şikayet etmemiz laızm cezası yokmu yani olay adliyelik olsa o kişilerin işyerine giderken ki araclarının kamera kayıtları falan hepsi çıkacak ve bu kişiler halen saat 9 da gelip 1 de gitmeye devam ediyorlar cevabınız için teşekürler
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünüm umarım yanıtı görürsünüz. Durum gerçekten dediğiniz gibiyse, CİMER'e bu kişilerce verilen yanıt yalan beyandır. Dediğiniz gibi, kamuyu zarara uğratıyorlar. CİMER'e ayrı kişiler tarafından ayrı zamanlarda aynı konu hakkında, savunmanın da yalan içerikli verildiği de belirtilerek, denetleme yapılması talepli şikayetler yapılması etkili olabilir. Cezası disipliner (idari) yönden elbette var. Son ihtimal, kurumunuzun bağlı olduğu ayrı bir müfettişlik birimi varsa oraya ya da SGK ilçe müdürlüğüne de denetleme yapılması talepli dilekçe verilebilir, ancak isminiz açık olacağından, bu yöntem size işyerinde sıkıntı olarak geri dönebilir.
Cimere şikayetçi olduğumuz askeri birlik şikayetçi olan kişinin ismini öğrenebilir mi cimerden bir başka kişi bilebilir mi ?
Merhaba, CİMER'e başvurunun şekilleri var. Konuya göre bazen isimsiz ihbar da mümkündür. Şikayet olunca başvurucu bilgileri alınır, normalde karşı taraf ile paylaşılmaması gerekir ancak yasal olmayan yönlerden paylaşılabiliyor ya da öğrenilebiliyor ne yazık ki. Konuya göre, eğer isimsiz ihbar mümkünse, ihbar yapılabilir. Bu durumda, kimliğiniz açığa çıkmaz.
Merhaba cimere ilçe belediyesini şikayet etmek istiyorum fakat şikayeti yazdıktan sonra kurum seçiminde il valiliği/ Büyükşehir Belediyesi olarak çıkıyor. İlçe belediyesi kurumlar içinde görünmüyor. Nasıl yapmamız lazım? İlçe belediyeler hakkında şikayette bulunamıyor muyuz?
Merhaba. Seçenekler arasında varsa kaymakamlığı seçin. Yoksa valiliği
Merhaba.Sosyal medyada paylaşılmasının suç olduğunu düşündüğüm bir videoyu paylaşan kamuda çalışan birini cimerden şikayet ettim.Ancak suç unsuru içermediği ortaya çıktı.Şikayetimi Cimer istek kısmından geri çeksem o kişi bana tazminat davası açabilir mi?Teşekkür ederim.
Merhaba bayram dolayısıyla geç yanıtlanıyor, üzgünüm. Suç unsuru içermediği ortaya çıkmış ise, neticeye varmış bir başvuru bulunuyor. Neticelendirilmiş bir başvuru için CİMER istek kısmından artık birşey yapılması mümkün değil. Yapsanız dahi bir etkisi olmaz. Karşı tarafın tazminat davası açmasına bir engel yok, mahkeme tazminatın şartları oluşup oluşmadığını inceleyecek. Oluşmamış olabilir.
Merhaba ben jandarma er personeli ŞAHİN İĞDE Görev yaptığım komando birliğinden ceza evine gönderildim bilmediğim sebepten dolayı... Geri birliğime gitmek için cimere istek başvurusunda bulundum.. Bu suç mu herhangi bir ceza durumu var mı? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba bayram dolayısıyla geç yanıtlanıyor, üzgünüm. Bilmediğim bir sebep dediğinize göre, size herhangi bir kağıt verilmemiş, açıklama ya da tebliğ yapılmamış CİMER'e yaptığınız şikayetin sonuçlanmasını bekleyin. Bir yandan da cezaevinde cezaevi müdürlüğünden hakkınızdaki suçlamayı bilmediğinizi belirterek evrak isteyin. Evrak verilirse (ki verilmeli) , mahkemeye yazı yazılabilir. Akrabalarınızdan bizzat gelip sizinle görüşecek bir avukat meslektaş ayarlamalarını isteyebilirsiniz.
Mrb hocam iyi çalışmalar kara yolları ile yılardır süren kamulaştırma davam var 1.5 sene süren iki dava gecirdik toplam 4 yilidir bilir kişilerin çıkarmış olduğu mebla olan paramı yaşanan eflasyon gelişmelerinde biçilen mebla 3 katı eridi ve davayı kapatmamız ragmen paramizin yatmamasindan ötürü kanunsuzca parselle girip inşaat başladılar kara yolları sekreteri ile görüşmemde parami yatırdılar ama bu seferde banka bloke koydu çünkü 1 inci aydaki son celsede davayı hâkim para yatmadı gerekçesi ile dusurdu bu sefer mahkeme karari red diye para yatmış olsa dağı çekemiyorum cilere şikayet etsem ne gibi gelişme olur
Merhaba Ramazan Bey. Sizi çok iyi anlıyorum, kamulaştırma davaları yıllar sürüyor ve para da çekilebilir hale gelene kadar enflasyon karşısında eriyor, çok dosyada bunun yaşandığını bizzat gördüm. Şimdi burada siz bildiğiniz kadarını yazıyorsunuz, ben de o kadarını biliyorum. Ancak mahkemenin kararlarını, mahkeme tarafından bankaya yazılan yazıları görmüş olsam daha iyi anlardım ve yorum yapardım. Kamulaştırmada iki dava oluyor, ilki acele kamulaştırma davası, onda bir meblağ yatırılıyor, ikinci davadan bağımsız (ikinci dava açılmasa bile) yattığı gibi çekilebiliyor. İkinci dava ise bedel tespiti ve tescil davası oluyor. İkinci davada da meblağ yatar, ama ilk davadan farklı olarak yatar yatmaz çekilebilir değildir. Hukuka göre , ikinci davada yatan kısım, ikinci davada davanın kabulüne karar verilmesinden itibaren çekilebilir hale gelir. Tahminim (doğru olmayabilir çünkü bir evrak incelemeden yapılan bir yorum bu) karayolları ikinci davada parayı yatırdı ancak mahkemeye yatırdığını bildirmedi. Mahkeme de son duruşmada yatırılıp yatırılmadığını bir daha sormadı, yatırılsaydı bildirilirdi diye düşünerek yatırılmadı kabul edip davanın reddine karar verdi ve düşürdü. Burada hem karayollarının hem mahkemenin kusuru olabilir, sadece karayollarının da kusuru olabilir. Sadece birinin de, ikisinin beraber de kusuru varsa da, bu CİMER ile çözülcek bir husus değil. Mahkemenin düşme kararını, para yatırılmış olduğu halde yatırılmama sebebi ile düşme kararı verilemeyeceği sebebiyle "istinaf" etmelisiniz. Hatalı bir mahkeme kararı varsa, bunu çözecek merci CİMER değil üst mahkeme yani istinaf mahkemesidir. CİMER;'e bu konuda şikayet yapsanız bile "yargılama süreci devam etmektedir" diye cevap gelecektir. Cimer in bağımsız yargının kararlarını denetleme yetkisi yoktur. Banka da mahkeme ne derse onu yapmak zorunda, davanın kabulüne değil reddine karar verildiği için paranın bloke edilmesi için bankaya yazı yazan mahkemedir, bankanın yapabileceği hiçbir şey yok. Bloke etmek zorunda. Bankanın hatası yok. Burada şunu görebiliyorsunuz, avukatla bir davayı takip etmenin farkı işte budur. Mesela sizin avukatınız olsa idi, para bankaya yatırıldıktan sonra mahkemeye bir dilekçe ile paranın yatırıldığını bildirirdi, bankadan da teyit edilerek sorulmasını talep ederdi. Karayolları hatalı olarak yatırdığını mahkemeye bildirmese bile, sizin avukat durumu fark edip mahkemeyi uyarabilirdi. Karayollarının ihmali olabiliyor. Mahkemelerin o kadar çok dosyası var ki, talepte bulunulmadıkça "bakayım para gerçekten yattı mı" diye sormayı atlayabiliyor. Bir avukatın işlevi bu, mahkemeyi "dürtmek". Ona yattı ama bildirilmedi, bankadan sorar mısınız diye talep etmek. Talep yoksa mahkeme kendiliğinden ya yattıysa diye hareket et-mez. Şu anda istinaf süresi geçmediyse karar istinaf edilmeli. Ücret konusunda anlaşırsanız bir avukata vekaletname verebilirsiniz, istinaf başvurunuzu o yapabilir. Dava dosyanızı inceleyebilir, sorun tam olarak kimde kesin saptayabilir.
Merhabalar çalıştığım firma 1 saat fazla çalıştıyor bizleri bende cimere şikayet ettim.. firmaya benim şikayet etiğimi söylerler mi söyledikleri takdirde işimden olurum lütfen cevaplarsanız sevinirim..
Merhaba Bülent Bey, CİMER'e "ihbar" şeklinde yapılan başvurularda kimlik bilgisi olmuyor. Ancak normalde ihbar değil de "şikayet" şeklinde olması gereken bir mesele de ihbar olarak yapılırsa değerlendirilmeyebiliyor. Siz anlaşılan o ki şikayet şeklinde, kimlik bilgilerinizi de vererek başvuru yaptınız. Bu bilgileriniz CİMER çalışanlarınca görülebilir. Ancak yasal olarak, CİMER çalışanlarınca bilgilerinizin hiçbir makam ve kurumla paylaşılmaması gerekir. Yasadışı herhangibir şekilde işvereniniz tarafından bilgilerinizin öğrenildiğini fark ederseniz, hukuki olarak haklarınız var. Normal şartlar altında, bilgileriniz şikayet ettiğiniz kuruma (işvereninize) söylenmez.
Merhaba.ben bir sitede yaptığmız evle alakalı bir paylaşımda bulundum.manzarasi bulunduğu konum vs güzel olması nedeniyle herkes o ev kaçaktir.izinsiz yapmışsınızdir.tapunuz yoktur vs diye bir çok haksız suclamada bulundu.onlari ikna edici aciklamalar yapamadım.bazilari şikayet edecegim seni dedi.ama kesinlikle kaçak değil.kendi varsayımlarından yola cikarak beni cimere ya da savcıliga sikayet edebilirler mi.yani gidip cimere yada savcılığa yazdığım seyleri atip bu konu arastirilsin diyebilirler mi.izinsiz hicbirsey yapmadık ondan korkmuyorum ama orada yazdığım bir çok konu var.gunlugum gibi bı yerdi anonim takiliyordum.ifşa olurum babamın kulağına gider diye çok korkuyorum.yardimci olursanız sevinirim.stresten uyuyamiyorum.
Merhaba Defne hanım. Herkes herkesi her zaman CİMER ve savcılık da dahil heryere şikayet edebilir, yazılanlar araştırılsın da diyebilir. Bu, hak arama hürriyeti, dilekçe hakkı gibi hakların bir sonucu. Önemli olan, araştırmaların sonucudur. Savcılık ortada bir suç olmadığını belirlerse, takipsizlik (KYOK) kararı verir ve şikayet açıldığı gibi kapanır. CİMER, şikayet edilecek birşey olmadığını, yapının kaçak olmadığını vb incelemeye değer bir konu olarak görürse inceler, kayıt ve belgeleri gördüğü takdirde başvurana herşeyin yasal olduğunu söyler ve birşey yapmaz. Gerçekten herşey usülüne uygunsa endişeleneceğiniz hiçbir şey yok, bırakın iddia eden iddiasını ispat etsin. Sadece kıskançlığından, tepikinizi ölçmek için, ya da başka sağlıksız sebeplerden de bu şekilde tepki görmüş olabilirsiniz. Şikayet edeceğini belirtenler asıl hukuka aykırı yapı yapmakla uğraşan, deyim yerindeyse mafyavari, haraç peşinde şahıslar da olabilir. Yanıt dahi vermemenizi öneririm.
Merhaba bayram tatili için Edirne Keşan'a geldik ve Keşanda bulunan cennet bahçesi diye bir parka dolmuş ile ailece gittik dolmuştan çocuk kucağımda inerken belediyenin yol kenarında araçlar park etmesin diye yaptığı taşlara takılıp çocuk kucağımda düştüm ve sonucunda sağ köprücük kemiğim kırıldı bununla alakalı bir dava açabilmek nasıl olur.(ayrıca kaldırıma araç park edilmesi zaten yasal değil bu taşları o şekilde koymak ne kadar yasal) ilginize şimdiden teşekkürler..
Merhaba Ersin bey sorunuz beni hayli düşündürdü. Yanıtı kolay değil. Kazanılması kesin bir dava değil, onu bilin. Ama imkansız da değil. Bazı şeylere göre değişir. Hukuken, belediyenin hizmet kusurları sebebiyle tazminat davaları açılabiliyor. Adı üstünde hizmet kusuru. Bunlar olması gereken birşeyin olmaması sebepli oluyor örneğin rögar kapağı olması gerekirken olmaması ve düşüp zarar görme, belediyenin yarım bıraktığı bir inşaattan aracın üstüne birşey düşmesi, vb gibi. Başınıza gelen olayda, araçlar park etmesin diye yol kenarına belediye tarafından yapılan taşlar, bir eksik yapı değil. Bu karşımıza olası bir davada bilirkişilerce incelenecek iki durumu çıkarıyor: 1-) Taşlar bir düşme vb riski teşkil ediyor mu, uygun konulmuş mu? 2-) Taşların o şekilde yapılmasına dair alınmış bir karar var mı, yasal olarak usülüne uygun mu yapılmış? İlk sorunun yanıtı sizin başınza geldiğine göre "evet riskli" şeklinde olmalı ANCAK davalarda her zaman 2 kere 2 dört etmiyor, bilirkişiler "teknik bakımdan bir risk bulunmamaktadır" diye rapor düzenleyebilir. Ne raporlar geliyor karşımıza, garabet... Eğer bilirkişi raporu böyle gelirse, ve ikinci sorunun yanıtı olarak da davalı Belediye dosyaya usülüne uygun şekilde alınmış bir encümen kararı vb sunarsa, mahkeme düşüşünüz ile belediyenin bu yapısı arasında bir "illiyet bağı bulunmadığına" karar verebilir. Bu şekilde kararlar ne yazık ki çok. Daha da büyük sorun ise şu: diyelim ki dava açtınız, tamam. Mahkemece o yerde keşif yapılana kadar (dava açıldıktan aylar sonraya kadar) o taşlar sökülebilir, olay yeri değişebilir. Bir röğar kapağı eksikliği gibi "EKSİK" bir şey olsa idi mesela, mahkemece keşif yapılmadan önce ilk başta bir tespit talep edip, eksiklik için tespit yaptırabilirdik. Burada tespit istesek de, "şu aralıklarla şu büyüklükte taşlar vardır" diye tespit yapılacak en fazla, eksik birşey olmadığı için. Taşlar riskli mi değil mi tartışması yine ana dosyada olacak. Bir trafik kazası olmuş olsaydı, olay yerinde tutulmuş bir polis tutanağı olurdu. Zannederim olay yerine gelen bir polis yoktur ve tutanak tutulmamıştır? Eğer olayın gerçekleşişini tespit eden bir polis tutanağı varsa, dava düşünülebilir ama yoksa dava açmanız durumunda bu da ispatınız açısından aleyhinize bir durum. Son olarak, manevi tazminat çok düşük bir miktara hükmediledebilir, hükmedilmeyedebilir. Maddi tazminat talebiniz ise, belgelenmek şartıyla hastane masraflarınız, bazı ulaşım masraflarınız, ve iş ve güçten kalarak uğradığınız gelir kaybı varsa o olacak. Bunların belgelerini topladınız mı? Toplayın. Dava açarken devletin aldığı masraflar ve avukatınıza ödeyeceğiniz avukatlık ücreti, zaten sonuç ne olursa olsun doğal masraflar. Bunlar haricinde, dava Edirne Keşan'da açılmak zorunda olduğundan, avukatınızın Keşan'dan bir avukat olmaması durumunda duruşmalar için gidip gelme masraflarını karşılayacaksınız.. Tazminat talepli bu davanız reddedilirse, belediyenin avukatlarına reddedilen kısım üzerinden yasal vekalet ücreti ödemek zorunda kalacaksınız. (2022 yılı için en az 5000 küsür liradır). Tüm bunları değerlendirin. Eğer polis tarafından tutulan, taşların belirtildiği ve olayı tarif eden bir tutanak varsa, ve masraf konusunda da ne olursa olsun şeklinde kararlı iseniz, [email protected] mail adresimizden daha detaylı görüşme sağlayabiliriz.
Merhaba ben 7 yıllık kiraciyim, ev sahibim kiramı 900 TL'den 3500 TL'ye çıkardı asgari ücretle çalışan biri olarak bu meblayı çok bulduğumu söylediğimde ozaman çık dediler ben bu durumda ne yapabilirim .
Merhaba Arzum hanım. Blog yazılarının altında normalde konu ile ilgili sorular yanıtlanır. Bu sorunuz konusunda [email protected] adresine e-mail gönderirseniz, yardımcı olabiliriz.. Teşekkürler!
Bizim tarafimizdan herşey yasal ama yan tarafımizda da tanıdığımız biri mini otel gibi birşey yapmisti.onuda paylaşmistim o sitede.onun yasal izinleri var mi yok mu bilmiyorum.onu da şikayet edip araştırmasını isterlerse diye çok korkuyorum.cunku o forum sitesinde bir çok özel konum var. Kullandığım nick soruşturma aşamasında tanıdığımızin önüne düşer mi?ordaki konularda silinmiyor.oyle birşey olursa ifşa olursam mafolurum ben.herseyimi oraya yazıyordum.bi de böyle net olmayan bir şikayete savcılık ip adresi bulmak için uğraşır mi sizce? Cevabınız için çok teşekkür ederim
Savcılığın ne yapacağını bilebilmem mümkün değil. Otelin izni yok ise, otel sahibine olur olan size değil.
Yazık halk stresten nasıl aptallaşmış... CİMER anlatan yazının altına CİMER şikayetini girecek kadar kaybolmuş insanlar...
Merhabalar, çalıştıgım devlet kurumuna cimer üzerinden bir istek dilekçesinde bulundum. 15-20 günlük bekleme sonucunda dilekçeye kurumdan cevap geldi. Kurumla kimliğim paylaşılmış mıdır veya kurum kimlik bilgilerime erişebilir mi ? Erişilmesi durumunda aslında çok basit bir istekte bulundum ama yine de kişisel olarak algılayıp sorun çıkarabileceklerini düşünüyorum.
Merhaba Aysu hanım. bilgileriniz CİMER çalışanlarınca görülebilir. Ancak yasal olarak, CİMER çalışanlarınca bilgilerinizin hiçbir makam ve kurumla paylaşılmaması gerekir. Yasadışı herhangi bir şekilde şikayet ettiğiniz kurum tarafından bilgilerinizin öğrenildiğini fark ederseniz, hukuki olarak haklarınız var. Normal şartlar altında, bilgileriniz şikayet ettiğiniz kuruma söylenmez.
Merhaba , Diş hastanesine 5 yaşındaki oğlum için randevu aldım ve randevu saatinden önce doktorun odasına girdik oğlumun ön 2 süt dişi sallanıyordu ve çürükleride vardı doktorun odasına girdikten sonra doktor eldivensizdi ve çocuğu diş sedyesine yatırmadan ayakta eldivensiz eliyle sallanan dişine baktı sonra zaten bu diş sallanıyor çekmeme gerek yok diyip havuç yedır düşsün dedi sonra doktora ama çürükleride var ve çekilmesi gerektiğini söyledim ondan sonra tekrar eldivensiz şekilde baktı çekilmesi gerekiyor dedi ve dişine fısfıs sıktığı esnada oğlumun eli doktorun eline değdi diye doktor birdaha elini bana sürme diyip azarladı ve oğlum korktu ağlayacaktı doktor çocuk ağlarsa dişini çekmem dedi ve git sakinleştir gel dedi gittik 10 dk boyunca konuştum sakinleşti ve tekrar odaya gittik oğlum doktordan korkup ağlayacak gibi oldu ve doktor ağlayacak bu ben çekmem dedi ve bizi geldiğimiz gibi geri gönderdi ve cimere şikayette bulundum sonucu ne olur? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Tuğba Hanım, geçmiş olsun. İnsanlar bu sebeple devlet kurumlarını tercih etmeyerek özel kliniklere yönelmeye başladı, ne kadar acı... Ben bir CİMER çalışanı olmadığım için, sonucu şu olur demem yanlış olur. Olayı hekim isimleri ve tarihlerle birlikte belirttiyseniz, olumlu sonuç alınabilir.
Merhaba 8 yıldır calıstırdıgım işyerım ilk defa cimer e sikayet edılmıs. Yapılan kontrol ve incelemelerde şikayetin asılsız oldugu tutanakla tespit edildi ben şikayet edeni nasıl bulabilirim ve dava acma hakkım varsa hangi yolu ızlemeleyım Sonucta bulunduğum sehırde bilinen butık bir ısletmeyım ve ben bu seviyeye gelebilmek ıcın cok calıştım Lutfen bana bir yol gosterın lutfrn
Merhaba. CİMER'e şikayetler malesef anonim, yani intikam alma gibi durumlar olmasın diye şikayet edenin kimliği şikayet edilene açıklanmaz. Durumunuzu çok iyi anlıyorum, atılan bir iftiram sonucu mağduriyet yaşadığınız kanaatindesiniz. Ancak bir de aksini düşünün. Şikayet edilen herkes sizin gibi hukuk yoluyla hesabını sormak niyetinde olmayabilir, şikayet edene hukuk dışı yollarla zarar vermeye çalışabilirler. Devlet şikayet edenler sırf bu korkuyla şikayetinden vazgeçmesin diye bilgilerini paylaşmıyor.
Merhaba, ben sözleşmemin bitmesi sebebiyle 1 ay önce işten ayrıldım. Mayis ve haziran maasim hala yatirilmadi. İhbar göndermem gerekiyor ama avukat için maddi bir imkanım elimde bulunmuyor. Cimere yazsam faydası olur mu ve kanıtlamaniz gerekiyor yazıyor bu durumu nasıl kanitlayabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba Dilek hanım. Kesinlikle CİMER ile alakalı bir durum değil. Her avukat tutmaya durumu elvermeyenin hukuki ihtarname gönderme ve dava açma yoluyla çözülmesi gereken bir işlemi ücretsiz nasıl olsa mantığıyla CİMER'e yazdığını düşünsenize, böyle bir şey mümkün olabilir mi? Cimer hakkını alamayan işten ayrılanların hakkını almasını sağlamaz. Yazımızı incelediyseniz, CİMER'in devlet kurumlarının işleyişi ile iligli bir mercii olduğunu açıkladık. Sözleşmeli çalıştığınız kurum devlet kurumu olsa dahi, maaş ve tazminatlarınız işçilik alacağı kapsamındadır ve buna dair talepler adli makam ve mercilere yapılır yani dava açılır. Dava açmadan önce elbette ihtarname gönderilecek (ihbar değil ihtar). ASLA avukatsız kendiniz notere giderek ihtar çekmeyin, noterler ihtarda gerçekten istenmesi gereken tüm kalemler istenmiş mi belirtilmesi gereken uyarılar var mı bakmaz, eğer bir avukat metni ile gidilmez ise tek gelen vatandaş için ellerindeki klasik şablonu kullanırlar. Bunu o kadar çok görüyorum ki iş işten geçtikten sonra müvekkiller geliyor eksik içerikli ihtarnamelerle, baştan ihtar çekmek zorunda kalıyoruz, eksta masraf yapmış oluyorlar. Avukat için maddi imkanım bulunmuyor diyorsunuz, doğrudur tabi ki sonuçta şu an işsizsiniz ve alacağınızı da alamamış durumdasınız. Ancak kaliteli hizmetlerin hangisi ücretsizdir ki, günümüzde bir yemek yemenin dahi 50 liranın altında olmadığını düşünürsek. Her emeğin ve hizmetin karşılığı için bir bütçe ayrılmak zorunda. Hukuk hizmeti , haklıyı hakkına kavuşturan bir hizmet ve avukatlar da bununla evlerine ekmek götürüyor. Okulu okunan bir iş. Benim ya da başka bir avukatın size şunu şöyle bunu böyle kanıtlarsınız demesi ya da ücretsiz hizmet sunması (ihtarname hazırlaması vb) yanlış olduğu kadar mümkün de değildir. Ben burada kişilere temel bilgileri veriyorum. Hukuki danışmanlık vermiyorum. Mesele cimer'lik mi, davalık mı, vesaire temel bir yol gösteriş bu. Bu yol göstermeyi dahi gerekli görmeyen ya da ücrete tabi tutan meslektaşlarım var. Benim tavsiyem, öyle ya da böyle size karşı hakettiğinden fazla ücret istmeyecek işin karşılığını isteyecek güveneceğiniz bir meslektaşımla emeği karşılığı ücret ile anlaşmanız ve öyle ilerlemeniz. Kesinlikle yapamıyorum derseniz bulunduğunuz ildeki baroya giderek size bir avukat atanmasını talep edebilirsiniz, bunun için hiçbir geliriniz ya da malvarlığınız olmadığına dair sizden birkaç belge isterler ( SGK dökümü, fakirlik belgesi, vb gibi) Baro değerlendirir, talebinizi kabul ederse sizin için ücretsiz bir avukat tayin edebilir. Özel avukatla anlaşmanızı naçizane tecrübemle öneririm. Barodan vekil atanmasını önermem demiyorum , ancak ne yazık ki özel hizmet gibi olmayabileceğini göz önünde bulundurun.
Merhaba avukat hanım . Ben ve eşim geri dönüşüm işi yapıyoruz 2018 yılında imar barışından yalandık. hem ticari hem de evimiz var içinde . çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığınca bu işi 5 yıl boyunca yapabileceğimizi gösteren belgemizi verdi. neredeyse bütün evraklarımız tam. sadece ruhsatımız yok. belediye ruhsatı vermiyor gerekçe olarak ta orasını portakal bahçesi olmasını sunuyor. Ama gelip bakmıyorlar bile portakal bahçesinden eser yok her yer beton olmuş durumda. belediye ilgilenmiyor bile. konuyla ilgili yardımcı ola bilir misiniz ? ne yapabiliriz? şimdiden teşekkürler sabrınız için ?
Merhaba, durumunuzda Cimer'e başvurmanızı öneririm. Başvurup başvurmadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer başvurdu ve sonuç alamadıysanız, öncelikle ilgili idarelere (Belediye'ye örneğin) ıslak imzalı dilekçe ile başvurulup, daha sonrasında yanıt verilmediği ya da olumsuz yanıt verildiği takdirde mahkemelerde dava açılabilir.
İyi günler Avukat Hanım, haziran ayında e-ticaret yoluyla Japonya'dan üç adet kitap satın almıştım, normalde 150 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitaplara gümrük muafiyeti tanınması gerekirken benim kargoma muafiyet tanınmadı ve paketi teslim alırken gümrük vergisi ödemek durumunda kaldım. CİMER'e şikayet yoluna gittim ama bugün "eşyanın teslim edilmiş statüde olduğu ve yeniden muayenesinin mümkün olmadığı ilaveten GGM 'nin 2022/9 sayılı Genelgenin II. maddesi gereğince kıymeti takdir edildiği görülmüştür" denilerek itirazım reddedildi. Sizce bundan sonraki süreçte yapabileceğim bir şey var mı, cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Merhaba. Bu genelgenin bu maddesi gereğince yapılan işlemin yerinde olup olmadığına dair ezbere bir bilgim yok açıkçası. Araştırılabilir. Ancak şu anda CİMER'de başka yapılabilecek bir şey kalmamış. Sadece dava açılabilir. Ancak davada da bu şekilde red gelebilir. Gözden kaçırdığınız bir husus olabilir bu 150 Avro sınırı ve genelgeye dair. Ödediğiniz gümrük vergisi, dava açarak uğraşmaya değer bir tutar mı , onu siz değerlendirmelisiniz.. Dava yolu ile yapacağınız masraf , avukatlık ücreti hariç en az 1000- 1500 lira olacak.
Merhaba, Eski nişanlım tarafından sürekli hakaret ve tehdit içerikli e-postalar alıyorum. İçerik olarak ölüm tehditi bulunmamada benim adımı rezil edeceği, işim, hayatım konusunda kötü içerikli yazılar yayınlayacağı bilgi bulunmakta. Son olarak adıma açılmış sahte hesaplar ile “kahpe.adım.soyadım.şirketadımın” bulunduğu sosyal medya hesabı açtı. Bu deliller doğrultusunda şikayette bulunabilir miyim? Bir önceki kız arkadaşını darp ettiğini öğrendim, kişi olarak da farklı şahitlerim var bu konularda. Bu bilgiler ile şikayet edebilir miyim ve bir sonuç alabilir miyim?
Merhaba. Bu deliller doğrultusunda KESİNLİKLE savcılığa şikayette bulunulmalıdır. Olumlu sonuç da alınır. Ayrıca uzaklaştırma kararı için de aile mahkemelerine başvuru yapılabilir. CİMER, bireysel suçlar ile ilgilenmez. Tehdit, hakaret, ceza anlamında suçtur. CİMER, devlet kurumlarının işlemlerinden kaynaklanan suçları savcılığa iletebilir, sizin durumunuz böyle değil. Savcılık şikayetinde güvenebileceğiniz bir avukatla ilerlemenizi tavsiye ederim.
Merhabalar Turktelekomla ilgili edevlet üzerinden BTK ya yaptığım hakli şikayetimden sonuç alamadım şöyleki 2020 Haziran ayında üç aylık yazlık sabit internet hizmeti başlattım bitince akabinde uzatmak istedim tekrar ayrı bir iki aylık hizmet aldım .14 Haziran 2021 de ilçe Telekom kuruma giderek 2. Satın aldığım hizmet sözleşmemi iptal ettirdim.Bu yıl Temmuz 18 son ödeme tarihli iüç aylık ve iki aylık internet hizmeti için aynı anda fatura geldi.Kurumla görüşünce anlaşıldı ki geçen sene 14Haziran da iptal ettiğim hizmet için Turktelekom müşteri hizmetlerinden aramışlar ve bir sürü laf ebeliği yapıp bana iki aylık internet hizmeti iptalini iptal ettirmişler ve benim bir önceki yıl konuşma kayıtlarının dinlenmesini talep ettiğimde siz onay vermişsiniz şeklinde konuyu kapatıyor TTNET.Yani böylece bu yıl üç aylık internet hizmetini alırken otomatikman iki aylık diğer hizmeti de 15 Haziran 2022 açmışlar Aynı hanede aynı tarih içinde biri üç aylık düğeri iki aylık hizmeti açıp saçmasapan haksız yere ücret ödedim . Belki çok büyük bir meblağ değil ama Telekom müşteriyi aptal yerine koyup laf salatası yapıp hizmeti iptal ettirmemek için bu şekiide onay alıp (ki ben eğitimli yaşım gereği aklım şuurum yerindeyken böyle kandırılıyorsam cahil yaşlı insanlar ne yapıyordur?)Bunu nasıl çözebilirim Cimer ilgilenir mi Teşekkürler
Merhaba Burcu Hanım. BTK'ya yaptığınız şikayetten sonuç alamadığınızı dile getirmişsiniz. CİMER'e yapılan şikayetler bir ilgili birim seçilerek yapılıyor. İlgili birim olarak BTK haricinde seçebileceğiniz hangi birim olabilir bir bakın, onu seçerek şansınızı da deneyebilirsiniz. Ancak seçenekler arasında iligli başka bir birim göremezseniz ya da birim seçmezseniz, büyük ihtimal CİMER de şikayeti BTK'ya iletecektir. Yine çözümsüz kalabilirsiniz. Yine de Cimer ile de şansınızı deneyin derim. Şikayetinizde muhakkak önceden yaptğınız ve sonuçsuz kalan başvurunuzun detaylarına da yer vermenizi öneririm.