Sabıka Kaydı Nasıl Silinir?

Adli sicil kaydı yani sabıka kaydı, öyle ya da böyle kayıtlı verisi olanlar için sırtta taşınan bir bohça gibidir... Sabıka kaydında neler görünür? Sabıka kaydı istenmeyen hukuki işlemler var mıdır? Silinmesi için kanunla öngörülen birtakım şartların gerçekleşmiş olması lazımdır. Peki bu şartlar nelerdir, sabıka kaydı nasıl silinir?

Sabıka Kaydında Neler Görünür

Kişinin işlediği herhangi bir suç nedeniyle hükmedilen ceza veya güvenlik tedbiri, kesinleşmişse sabıka kaydında görünür. Cezanın kesinleşmesi, İstinaf ve/veyaYargıtay aşamasından da geçip yine de onanmış olması, hakkında yapılabilecek birşeyin kalmaması demektir. Kesinleşmiş ceza infaz edilecektir.

Hapis cezası, Adli para cezası, seçenek yaptırımlar, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen kararlar, ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin kararlar adli sicil kaydında görünür.

HAGB kararları, ceza verilmesine yer olmadığına dair kararlar, disiplin suçlarına ilişkin mahkûmiyet hükümleri, tazyik hapsine ilişkin kararlar (örneğin nafaka ödememe cezası, ticareti terk cezası gibi aile hukukundan ya da icra suçlarından kaynaklanan tazyik hapsi cezaları), idari para cezasına ilişkin kararlar, trafik cezaları, borçlar adli sicil kaydında görünmez.

Sabıka Kaydı İstenmeyen Hukuki Başvuru ve İşlemler

Ekseriyetle işe alımlarda olmak üzere birçok yerde birçok sebeple kişilerden sabıka kaydı istenmektedir. Sayılı bazı hukuki işlemlerde sabıka kaydı aranmamaktadır. Birçok örnek verilebilir. Birkaç durum sayılırsa:

Örneğin yurt içinde evlenme için sabıka kaydı istenmemektedir. Ancak bu, sabıka kaydınızın eşinizi hiç ilgilendirmediği anlamına gelmemektedir. Zira kişinin sabıkasının olup evlenirken bunu eşinden gizlemesi Yargıtay kararlarına göre geçerli bir boşanma sebebi olup, gizlemek kusur sayılmaktadır.

Kendi iştigal konusu ile ilgili kara taşımacılığı yapmak için yetki belgesi başvurularında ( B3 C1 D3 K2) adli sicil kaydı aranmaz. Bunlar kendi personelinin , kendi şirketine ait ya da kendi ürettiği yüklerin taşımasını yapacakların taşımacılıkları gibi hususi taşımacılık faaliyetleridir.

Sabıka kaydı istenmesine rağmen sabıkalılara iş imkanı sağlanan yerler de var elbette. Örneğin kamu kurumlarındaki işyerlerinde devlet memurluğunda sabıkası olan kişiler devlet memurluğuna kabul edilmiyor fakat kamu işçisi olabiliyor.

Bu ve bunun gibi konularda bilgi almak ve başvurularda bulunmak için İŞKUR ile iletişime geçmek faydalı olabilir.

Sabıka Kaydının Silinmesi

Kural olarak ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kaydı infazın tamamlanmasıyla kendiliğinden silinir, daha doğrusu arşiv kaydına alınır.İnfazın tamamlanması dışında şikayetten vazgeçme, ceza zamanaşımının dolması veya genel af veya kişinin ölümü halinde de adli sicil kaydı silinir. Adli para cezası söz konusu ise, ceza ödendiğinde kayıt silinir.

Arşiv kaydı kural olarak 5 yıl sonra silinir. Ancak, arşiv kaydına alınan mahkumiyet hükmü, TCK haricindeki kanunlar tarafından alınan cezadan kaynaklanan hak yoksunluklarına (memnu haklar) neden olmuş ise, cezanın infazından sonra mahkemeye başvurup “memnu hakların iadesi” kararı alınabilir. Bu karar alınırsa, kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı da silinir. Memnu hakların iadesi kararı bir sebeple alınamamış ise, her halükarda hak yoksunluklarına neden olan mahkumiyet hükmünün infazının tamamlanmasından yani kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir. Bu kanuni düzenlemeler nedeniyle ceza mahkumiyetlerinin büyük bir kısmı, 15 yıl veya 30 yıl süresince arşiv kaydında kalmaktadır. Sadece verilen hükümde bir hak yoksunluğu yok ise 5 yıl sonra sabıka kaydınız silinecektir.

Uygulamada kendi kendinize mahkemeye başvurup da “memnu hakların iadesi” kararı almaya çalışırken bir takım hata ya da eksiklikler yapmanız, dikkat edilmesi gereken hukuki noktalara dikkat etmemeniz sebebiyle bu kararı alamamanız durumu gibi, adli sicil kaydının silinmesi süreçleriyle ilgili mağduriyetler , zaman kayıpları oluşmaktadır. Hukuki durumunuz hakkında bir ceza avukatı ile görüşmeniz hak kaybını önleyecektir.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz. 

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.