Muhtara Yapılan Tebligat

İşten döndüğünüzde kapıda postanenin haber verme kağıdını buldunuz. Mahkemeden evrak gelmiş ama muhtara verilmiş, bu tebligat geçerli mi? Tabii ki geçerli!

Tebligatın Muhtara Yapılması Geçerli Mi

Mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, ya da trafik cezalarında posta geldiğinde adreste kimsenin olmaması halinde, postacı kapıya haber verme kağıdı yapıştırır, evrakı da mahalle muhtarına bırakır. Bu tebligatlar geçerlidir. Çünkü 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci maddesi uyarınca, haber verme kağıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir. Bu ne demektir hemen açıklayalım: o tebligatın yapılmasının tüm sonuçları doğar. Savunma yapma, cevap verme, ödeme, itiraz etme süreleriniz başlar. Bu süreler genelde 3 gün, 5 gün,1 hafta, 10 gün, 2 hafta gibi kısacık sürelerdir, hele ki bu pandemi döneminde hızla, pek anlamadan geçer! Haber verme kağıdını kapınızda bulduğunuz anda derhal gidip evrakınızı alın ve avukatınıza haber verin.

Tebliğ Almak İstemiyorum Derseniz De Muhtara Bırakılır

Aynı madde, muhatabın tebliğ almak istemiyorum demesinde de geçerli. Bir nevi “korkunun ecele faydası yok” diyor kanun. Tebliğ almazsanız, muhtar alır ve geçerli sayarım diyor.

Adresiniz Güncel Olsun

İkametgahım eski evim görünüyor, taşımaya üşendim, yahut şu ya da bu nedenle taşımak istemiyorum diyor olabilirsiniz. Ancak nüfusta kayıtlı olan resmi adresiniz yani Mernis adresiniz tebligatlarınızın yapılacağı nihai adrestir. Tebligatta kanunun sistemi kısaca şöyle; resmi kurum haricinde bir karşı taraf varsa, örneğin gerçek kişi olan ya da özel hukuk tüzel kişisi bir alacaklınız, Tebligat Kanunu"nun 10. maddesi gereğince mahkeme, icra dairesi vb aracılığıyla ilk önce “bilinen en son adresinize” tebligat göndertebiliyor. Bu adres örneğin sözleşmedeki ya da senetteki adresiniz olabilir. Siz o adreste bulunmaz iseniz iade dönen tebligatı yeniden bu sefer sizin Mernis adresinize yani ikametgahınıza gönderebiliyor ve bu tebligat siz mernis adresinde artık oturuyor olun ya da olmayın yapılmış sayılıyor! Tebligatı çıkartan en başta bir mahkeme ya da vergi dairesi gibi resmi merciyse onun sizinle bir hukuki ilişkiden doğan bildiği en son adres olamayacağı kabulüyle, tebligatı doğrudan Mernis adresinize çıkartabiliyor.

Buradan yapılması gereken çıkarım şudur ki, mernis adresinizi ya da ikametgahınızı hep güncel tutun, yoksa büyük hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Bulunmamak için sürekli adres taşımak ya da adresi hiç taşımamak özellikle borçlular tarafından uygulanan bir yöntemdir ancak katiyen güvenli bir yöntem değildir. Bazı durumlarda ilanen tebligat dahi mümkün olabiliyor, yani bir sebepten kişinin mernisinde hiç adres görünmüyor mesela. Ya da ne yapılırsa yapılsın ulaşılamadı, öyle bir adres yok ya da adres tebliğe elverişli değil. O zaman kanuni şartlara göre ilan veriliyor ve tebligat yapıldı sayılıyor. Haberiniz dahi olmadan süreler geçebilir, üzerinize malvarlığı varsa haczedilebilir, kendinizi savunma ve iddialarınızı ispatlama hakkınızı kaybedebilirsiniz. Üzerine mal varlığı olmayan borçlularca önemsenmemekteyse bile, bir tebligat her zaman kötü değildir, bazen lehinize olan bildirimleri de kaçırabilirsiniz.

Boşanma davası açan eşiniz iddia ve savunmalarını her türlü genişletebilir ve karşı koyamaz hale gelebilirsiniz, talep edebileceğiniz haklarınızı talep edemeyebilirsiniz. Kısacası gıyabınızda davalar görülür ve kaybedebilirsiniz. Bir ceza takibatında mesele küçücük olsa bile sırf iki satır savunma yazmadınız ya da duruşmaya gitmediniz diye hakkınızda yakalama ya da zorla getirme kararı çıkartılabilir ve en olmadık yerde bir polis çevirmesinde, devlet dairesi, banka ya da otel gibi yerlerde kimlik tespitinde derhal gözaltına alınabilirsiniz.

Önerim, E-Devletten Ara Sıra Kontrol Yapın

Ya gelen postanın haber verme kağıdı uçar giderse? Veya postacı yapıştırmazsa? Komşular alıp atarsa? İşte bu en sıkıntılı durum.

Kanun, haber verme kağıdını kapıya yapıştıran postacının varsa yönetici veya kapıcıya da haber vereceğini düzenlemiş, ancak postacılar haber vermeyebiliyor. Bir merciden beklediğiniz bir tebligat varsa ancak bir türlü gelmediyse muhtara gidip adınıza gelen tebligat olup olmadığını sorabilirsiniz. Mahkeme kalemini arayabilir ya da doğrudan gidip sorabilirsiniz.

Unutmamanız gereken şey, avukatınızla takip ettiğiniz bir işte, tüm tebligatların avukatınıza yapılması gerektiğidir, o zaman size ya da muhtarınıza yapılan tebligatlar geçersiz olacaktır. Aynı şekilde şahıs olarak sizin ya da şirketinizin bir e-tebligat ya da KEP adresi varsa tebligatın fiziken değil elektronik ortamda yapılması zorunludur, aksi yine geçersizlik sebebidir.

Tebligat beklemeyen kişinin hayatın olağan akışında her dakika adıma bir şey gelmiş midir acaba diye düşünmesi elbette anormal. Ama yine de beklediğiniz bir tebligat varsa da yoksa da benim şiddetle önerdiğim; arada sırada e-devlet sisteminden sorgulamalar yapmanız. Adli bir tebligat bekliyorsanız, ya da hakkınızda dava/icra takibi açıldığını düşünüyorsanız e-devlet UYAP Vatandaş Portalından giriş yaparak sorgulayabilirsiniz. Bir trafik cezası kesildiyse ya da şüpheleniyorsanız, yine e-devletten Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezanın varlığı ve tebliğ edilip edilmediğini sorgulayabilirsiniz. Aynı şekilde e-devlet İnternet Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden ve burada saymadığım birçok resmi merci entegrasyonları üzerinden sorgulamalar yapabilirsiniz.

Muhtarlık nerede bilin, e-devleti öğrenin. Tebligatlarınızı önemseyin, tebliğ almamak geri dönüşü olmayan mağduriyetleri doğurur.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  AŞAĞIYA YORUM YAPAMIYOR İSENİZ BU LİNKE TIKLAYIP FORMU DOLDURARAK DENEYİNİZ.

*  ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz. 

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.