Velayet hangi durumlarda babaya verilir?

Boşanma davası olan kişilerin en çok merak ettiği hususlardan biri, velayetin neye göre ve kime verileceğidir. Velayet hangi durumlarda babaya verilir, bu yazımızda bunu inceleyeceğiz.

Evlilik birliği içerisinde anne ve babanın velayet hakkı ortaktır. Boşanma durumunda, kanunda velayet şöyle olursa anneye şöyle olursa babaya verilir diye bir sınıflandırma yoktur. Kanunen anne de baba da velayeti alabilir. Hakim geniş taktir yetkisine sahiptir, çocuğun durumuna ve Yargıtay kararlarına göre karar verir. Çocuğun durumu ile kastedilen örneğin yaşı, ihtiyaçları, velayetin verileceği ebeveynin ekonomik geliri ile bu ihtiyaçları karşılayabilip karşılayamacağı, kendini ifade edebilecek yaşta ve durumda ise çocuğun isteğidir. Yargıtay kararlarına göre, 3-4 yaşa kadar çocuğun anne bakımına muhtaç olduğu kabul edilerek (süt emmesi, tuvalet eğitimi olmaması gibi durumlar gözetilerek) çocuğun velayeti genellikle anneye verilmektedir.

Bu bir zorunluluk değildir. Bazı durumlarda, örneğin anne çocuğa bakamayacak kadar hastaysa ya da bulaştırabileceği bir hastalık taşıyorsa, çocuğa şiddet uyguluyorsa, aşırı yoğun çalıştığına veya çocuğun gelişimine uygun olmayan düzensiz, ahlaken uygunsuz bir yaşam sürdüğüne ve bu sebeple çocuğu ihmal edeceğine dair kuvvetli deliller varsa, vb. çocuk küçük de olsa çocuğun velayeti babaya da verilebilmektedir. Toplanan deliller ve alınacak uzman raporları doğrultusunda karar verilir.

Velayet kendisinde olmayan tarafın maddi yükümlülüğü var mıdır?

Elbette velayet kendisinde olmayan tarafın ortak çocuğa karşı maddi ve manevi yükümlülükleri devam eder. Masraflar ortak karşılanır, ancak örneğin çocuğun hangi okula gidecei konusunda son söz velayet kendisinde olan eştedir.

Ortak Velayet

Mevcut kanunumuz olan Türk Medeni Kanunu’na göre boşanmada çocuğun velayeti taraflardan sadece birine verilebilir. Uygulamada da durum ağırlıkla velayetin taraflardan birine verilmesi şeklinde olsa da, son zamanlarda mahkemeler ortak velayet uygulamasına da sıcak bakmaya başlamıştır, zira ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler sebebiyle artık ortak velayet kararı da verilebilir hale gelmiştir. Hakimlerin pek bu uygulamaya gitmemelerinin sebebi alışılagelende değişimi kolay kabul edememeleri olmakla bir başka sebep de ortak velayetin gereklerini yürütebilmenin boşanmış çiftler açısından zaman zaman zor oluşudur.

Bir anlaşmalı boşanmada hakimin ortak velayeti uygulanabilir olarak görmesi daha kolaydır. Ancak bir çekişmeli boşanmada da hakim, boşanmakta olan çiftin birbirleriyle zorunlu olarak sık sık sorunsuz iletişim kurabileceklerine kanaat getirirse bu kararı vermesine bir engel yoktur. Ortak velayetin çocuk açısından dezavantajları; çocuğun iki ayrı evde dönüşümlü ama temelli yaşamaya adapte olma sürecinin zor olabilmesi, çocuğun temel eşyalarının iki ebeveynin evinde de bulunması gerekliliği, ebeveynlerinin kendisinin ortak velayeti sebebiyle kararlar alırken tartışmaları sebebi ile kendisini suçlu hissedebilmesi, iki ebeveynin de çocuğun normal programında kolay organize olmasının zorluğu, eşlerden birinin veya her ikisinin de yeniden evlenmesi halinde çocuğun temelli yaşayacağı evdeki bu duruma ayak uydurabilmesinin zorluğu, evlenen eşin yeni eşinin de çocuğun onlarla yaşayacak olmasına ve eşinin eski eşiyle zorunlu olarak sık bir araya gelecek olmasına ayak uydurabilmesinin zorluğu, çocuğun ikametgahının yasal olarak aynı anda iki ev olamayışı ve çocuk adına gelecek bir tebligatın hangi adrese gönderileceği sorunu gibi sıralanabilir.

Eğer bu dezavantajların boşanan anne babanın sağduyusu ve iletişimi ile bertaraf edilebileceği düşünülüyorsa, ortak velayet en mantıklısıdır. Çocuğun psikolojisi açısından da uzmanlar, çocuğun sanki velayet hakkına sahip olmayan ebeveyn tarafından terk edildiği , birini tercihe zorlandığı duygularına kapılmasının önüne geçen bu yöntemi ağırlıklı olarak desteklemektedir. Çocuk, velayetine sahip olmayan ebeveyniyle örneğin sadece ayda dört gün ya da sadece haftasonları görüşmek ile kısıtlanmayacak, anlaşmaya göre uzun uzun dönemler boyunca her ikisinin evinde de kalabilecektir.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı sorular sorulduğunda yorumunuz yayınlanmaz.