Sosyal Medya Gelirinin Vergilendirilmesi

Dijital Çağdayız. Instagram, Twitter, Youtube gibi sosyal medya mecraları vasıtasıyla gelir elde etmek artık olağan bir durum. Pandemide de hayli popülerleşti... Sosyal medya gelirinin vergilendirilmesi de gündeme geldi. Bu konuda mahkeme içtihatları da oluşmaya başladı.

Sosyal Medyadan Gelir Elde Etmek

Influencer, Youtuber gibi bir sıfatla ve bol takipçiye sahip olarak “fenomen” olanlar, markalarla reklam yapmak üzere anlaşırlar. Anlaşma; sponsorlu gönderiler paylaşma, gizli ya da açık ürün tanıtımı yapma, videonun her bir izlenmesi başına ya da satış ortağı olup her bir ürünün satışı başına pay alma şeklinde olabilir. Bunu bireysel olarak yapabilecekleri gibi ajanslar aracılığıyla da yapabilirler. Ajanslar kullanıcı hesaplarını yönetir ve hesap sahibine para öder. Vergi hukuku uygulamaları bu iki olasılık bakımından değişmektedir.

Vergi Mükellefi Olma Zorunluluğu Duruma Bağlı

Vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben az kazanıyorum, düzenli kazanmıyorum, Maliye beni nerden bulacak demeyin. Kendi tespiti olmazsa, bir “rakip” ihbarı olur, ama Maliye sizi bulur.

İlk olasılık içerik üreticisinin kendi yönettiği şahsi hesabı üzerinden para kazanmasıdır, ki bu çoğunlukla youtuberlar bakımından geçerli, örneğin youtube için para doğrudan Google Limited Ireland tarafından youtuberın banka hesabına aktarılmaktadır.

Bankalar periyodik olarak Maliye Bakanlığı’na bilgi verir, Google Limited Ireland’dan gelen paraların kimlerin hesaplarına geldiğini de bildirir. Sponsorlar fenomenlere ödeme yaparken, gelir vergi kesintisi yapar. Kesintiyi vergi dairesine beyan ederken, sosyal medya içeriği üreticisinin kimlik numarasından, ne kadarlık bir ödeme yaptığına kadar birçok bilgiyi verir. Bu bilgiler ile maliyenin işlem yapması zor olmayacaktır.

Sonuçta bir fenomensiniz, vergi müfettişleri de takipçiniz olabilir.

Bu ilk olasılıkta, vergi mükellefiyet kaydı açmanız gerekir. Maliye tarafından geliriniz hukuken “Reklam Geliri” olarak değerlendirilmektedir. Elde edilen bu gelir serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil, “Ticari Kazanç” hükümlerine tabidir. Dolayısıyla vergi açılışınız olmasa da bir dükkandan farkınız yok. Şu sınır aşılmadığı takdirde vergi doğmaz şeklinde bir sınır da ticari kazançlar için yoktur.

Matrahınıza göre dilimlere girersiniz, birçok gider kaleminizi matrahdan düşebilirsiniz, 29 yaş altında iseniz ve belirli bir kazanç miktar sınırını aşmıyorsanız genç girişimci istisnasından faydalanıp hiç gelir vergisi ödememeniz de söz konusu olabilir. Ancak sosyal medya mecrası adına kdv"li fatura düzenler ve kdv ödersiniz.

İkinci olasılık içerik üreticisinin hesabının bir ajans tarafından yönetilmesi, bunun karşılığında da ajanstan “telif hakkı ödemesi” almasıdır. Bu durumda vergi mükellefiyet kaydı açtırmamak mümkündür ama şartları vardır. Adı üzerinde, kendi ürettiğiniz içeriğe bir telif hakkı tescili yaptırmış olmanız lazım ki ajanstan ödemeyi telif hakkı ödemesi olarak alın. Bu şekilde elde edilen gelir artık reklam ya da sponsorluk geliri değil, serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir. Hesabınızı ajansa yönettirerek telif hakkı satışınızı yapmış olursunuz ve telif hakkı satışı, bir miktar sınırına kadar kanunen serbest meslek kazancının istisnasıdır, yani gelir vergisi mükellefiyetinizin açılması gerekmeyecektir. Ajanslar da tıpkı ajanssız içerik üretimi yapanların sözleşme yaptığı sponsorlar gibi yaptıkları ödemeden sizin adınıza gelir vergi kesintisi yapar ve kesintiyi vergi dairesine beyan eder, hatta ek olarak doğacak kdv yi de adınıza öder. Ajans ile aranızdaki sözleşme ile bunun aksi kararlaştırılabilir, sözleşmeyi imzalamadan önce okuyun, hatta mümkünse incelemesi için bir avukattan yardım alın. Geliri ciddi olan sözleşmelerin yaptırımları da, güvence dışı bırakma manevraları da ciddi olabilir. Bazı vergisel yükümlülüklerde ajans size güvence vermiyor olabilir.

İkinci olasılık, gelir vergisini de kdv"yi de fenomen kişi adına ajans ödüyor ve kişi kendisi vergi ile uğraşmıyor denilerek tercih edilebilir. Ancak ilk olasılıkta da giderleri düşme ve hatta yaş ve gelir sınırı şartları sağlanıyorsa gelir vergisinden komple muafiyet de mümkün. Tercih mevcut durumunuza göre tamamen sizin.

Ancak unutmayın, kendi hesabınızı kendiniz yönetmeniz durumunda vergi kaydı açmazsanız veya bir ajansla çalışmakta olup da telif hakkı tescilinizi yaptırmadan ajanslardan ödeme almaya başlarsanız, denetlemeye girerseniz yüklü miktarda vergi cezası ile karşılaşabilirsiniz. Tüm gerekenleri yapmış olmanıza rağmen adınıza bir ihbarnamesi ya da vergi cezası gelmişse buna karşı itiraz ve iptali için Vergi Mahkemesinde dava açabilmek mümkün. Hiç vakit kaybetmeden bir avukata danışmanız gerekir.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı sorular sorulduğunda yorumunuz yayınlanmaz.