Karaborsadan Bilet Satışının Hukuki Durumu

Karaborsa bilet satışı suç mu? 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, spor müsabakalarına dair çoğu şeyi düzenlerken, korsan ve karaborsa bilet satışını da yasaklıyor elbette. Karaborsa bilet satışı suçtur. Bunun ciddi cezaları var. Ancak karaborsa biletler o kadar yüksek bedellere satılıyor, hatta bazen satılmıyor ve bu şekilde dolandırıcılık yapılıyor ki, yapan ceza alsa da almasa da bileti alamayan hayata küsüyor. Karaborsa peşinde koşan bu riski almış olmuyor mu, oluyor. Sonradan mağduriyeti gidermek zor, yapmayın.

Karaborsa Bilet Satmanın Cezası

İlgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkilendirilmiş kurumlar haricinde bilet satışı yapanlar, altı aydan bir yıla kadar hapis ve yüz günden iki bin güne kadar para karşılığı hesaplanarak adli para cezası ile cezalandırılır. Bir de bu şekilde yaptıkları satışı, bileti değerinin üstünde satarak yapanlar için ise ceza daha ağır; bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz elli günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.

Lig Kartları Gibi Elektronik Kartların Ve Fiziki Biletlerin Sahte Üretilmesi Veya Gerçeklerinin Usülsüz Kullanılması

Gerçek kart ve biletlerin usülsüz kullanımında hem kullanan hem de kullandıran suçlu. Usülsüz kullanım yaptıran yani kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak amacıyla kullandıran kişi elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişilerce işlenmesi halinde, verilecek adli para cezasının miktarı iki yüz günden az olamaz.

Sahte üretim ise başlı başına suç. Spor müsabakalarına seyirci olarak girişi sağlamak amacıyla fiziki biletin ya da elektronik kartın yetkisiz veya sahte olarak üretilmesi, satılması, satın alınması ve hatta bulundurulması yasaklanmıştır. Üreten ve satan kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş yüz günden ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kartı kendi kullanımı için satın alan veya bulunduran kişiler ise iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sahte bilet ya da kartı üreten ve satanlar bakımından, resmi kurumların verdiği giriş kartlarından ise resmi belgede sahtecilik, özel kurumların verdiği giriş kartlarından ise özel belgede sahtecilik suçu ayrıca oluşacaktır.

Kişilerden Satın Alma Yapmayın

Gerçek kişi şahısların yetkisiz satış ve dolandırıcılık yapıyor olma olasılığı daha yüksektir. Yetkili kurum ve firmalar genelde bilindik olurlar, onlardan şaşmayın.

Bu Kişi yada Şirketleri İhbar İçin Ne Yapılmalı?

Kendiniz bireysel olarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda müsabaka bileti bu şekilde satılan spor kulübüne de haber vermek iyi bir fikir.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı sorular sorulduğunda yorumunuz yayınlanmaz.