Çocuğun, Velayet Hakkına Sahip Annenin Soyadını Alması

Yaklaşık 10 yıl önce Anayasa Mahkemesi, eşitlik ilkesini gözeterek vermiş olduğu bir kararda boşanmış bir çiftin çocuğunun soyadının eğer velayet hakkı annedeyse annenin soyadı olarak değiştirilebileceğine karar vermişti. Bu karardan sonra, bu sefer çeşitli Yargıtay dairelerinin kararlarında ara ara bu yönde hüküm kurulduğu görülmüş, ancak bu sefer de soyadı değişiminin çocuğun soybağında bir farklılık yaratıp yaratmayacağı tartışılmaya başlanmıştı. Yargıtay 2022 yılının sonlarına doğru verdiği kararlarda bu karmaşıklığa son noktayı koydu.

Öncelikle çocuğun soyadı konusunu genel çerçevesiyle hızlıca inceleyelim.

Evlilik İçerisinde Çocuğun Soyadı Annenin Soyadı Olamaz

Evli kadınlar, yine son yıllarda yapılan değişiklikler sayesinde kocanın soyadından önce kendi bekarlık soyadını ve hatta sadece bekarlık soyadını kullanabilir ise de evlilik devam ederken çocuklar için böyle bir çift soyadı ya da sadece annenin bekarlık soyadını taşıma durumu söz konusu değildir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı

Evlilik dışı doğan bir çocuk, annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve çocuk annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti de tek başına anneye ait olur.

Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soy bağı ise ancak babanın anne ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması yani bu çocuk benimdir diye nüfus kayıtlarına beyan etmesi veya babalık davası ile mümkündür. Bu yollardan biri ile evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soybağı kurulmuş ise çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Evlilik dışı kavramına, resmi nikahsız evlilikler (imam nikahı gibi) dahildir. Dolayısıyla, imam nikâhlı bir birliktelik, yasaya göre evlilik değildir ve çocuğun soybağı , mirasçılığı gibi konularda sorunlar çıkabilecektir.

Tek Başına Velayet Hakkına Sahip Annenin Çocuğunun Soyadı Konusunda Yargıtay Son Noktayı Koymuştur

Yargıtay 2022 yılının sonlarına doğru verdiği kararlarda artık bu tek başına velayete sahip anne ve durum böyle iken çocuğun annenin soyadını almasının kişisel durumuna ve soybağına etkisi konusunda daireleri arasındaki farklılığı ortadan kaldırmış, bu hususta içtihatını sabitlemiştir.

Kararlarında; “velayet hakkı kendisine verilen annenin çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesi yönündeki talebinin velayet hakkı kapsamında yer aldığı, aynı hukuksal konumda olan erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmamasının velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil edeceği, söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına da aykırı bulunmadığı ve çocuğun soyadı değişmekle soybağının ya da kişisel durumunun değişmeyeceği” belirtilmektedir.

Ancak burada şunu atlamamak gerek, boşanma kararıyla mahkeme bu yönde bir karar kuramaz. Soyadı bakımından ayrı bir dava açılması şarttır.

*  İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.

*  Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

*  ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz. 

*  Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.